Assalamualaikum. Kali ini kami kongsikan nasi untuk membuat daging bakar. Kebetulan seorang rakan meminta resepinya. Jadi, jom kita kongsikan...
Bahan-bahan
400gm daging (5-6 orang makan)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
1-2 sudu besar cili api yg dikisar/serbuk cili/cili boh (nak pedas letak banyak)
2ulas bawang besar dikisar
2inci halia dikisar
Secubit garam
1 sudu kecil gula
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
1-2 sudu besar cili api yg dikisar/serbuk cili/cili boh (nak pedas letak banyak)
2ulas bawang besar dikisar
2inci halia dikisar
Secubit garam
1 sudu kecil gula
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar madu
Cara-cara
1. Rebus daging dengan api perlahan-sederhana selama 30-45 minit. Angkat tapis.
2. Gaul dengan kesemua bahan.
3. Perap selama >30 minit (lagi lama lagi sedap)
4. Alas aluminium foil di atas tray pembakar. Susun daging perap.
5. Bakar pada suhu 180o C selama 20-30 minit.
6. Balik-balikkan daging supaya masak dengan rata.
7. Nak dekat masak tuang sikit madu atas daging dan ratakan. Biar dalam oven selama 5 minit.
8. Potong Nipis, Hidang & makan.
2. Gaul dengan kesemua bahan.
3. Perap selama >30 minit (lagi lama lagi sedap)
4. Alas aluminium foil di atas tray pembakar. Susun daging perap.
5. Bakar pada suhu 180o C selama 20-30 minit.
6. Balik-balikkan daging supaya masak dengan rata.
7. Nak dekat masak tuang sikit madu atas daging dan ratakan. Biar dalam oven selama 5 minit.
8. Potong Nipis, Hidang & makan.
0 Komentar untuk "Resepi Daging Bakar"