AlJannatulFirdaus

Cetusan Rasa Islam dan Hiburan

ADAB BERSAHABAT

Assalamu'alaikum..
1. Memulakan memberi salam ketika dia menemui sahabatnya dan Memanggil sahabatnya dengan nama yang sangat disukainya..

2. Ketahanan bergurau senda, adat bergurau terlebih usik.. Pastikan kita & sahabat saling boleh menerima gurauan oleh itu berfikir dahulu sebelum ianya berlaku..

3. Jgn terlalu mengambil tahu hal peribadi org terdekat dgn sahabat seperti; tunang, isteri/suaminya atau kaum keluarganya.. Perkara sensitif spt gaji, kenaikan pangkat & hutangnya usah ditanya..

4. Berdiam daripada menyampaikan celaan orang lain terhadap sahabatnya atau Menyampaikan segala pujian daripada orang lain kepada sahabatnya.. Jgn terlalu celupar atau mengkritik, kita sendiri tidak semestinya bagus dan betul..5. Menyembunyikan rahsia sahabatnya.. Pandai menyimpan rahsia terutama hal peribadi spt rumahtangga atau hubungan suami isteri sahabat.. Berita baik atau berita sedih sahabat, biarlah dia sendiri memberitahu rakan lain walaupun kita sudah mengetahui.. Ini tanda kita menghormatinya.. Jangan terlalu busy body dengan cerita kehidupan sahabat kita tanpa memikir kesannya kepada sahabat kita..

6. Menutup keaiban sahabatnya..Terima kekurangan & keburukan sahabat seadanya.. Cuba lihat nilai positifnya dan lihat diri sendiri, diri kita tidak tentunya baik.. dan Menegah orang lain yang ingin mengumpat sahabatnya seperti dia membela dirinya sendiri..

7. Menggunakan bahasa yang lemah lembut dan halus apabila ingin menasihati sahabatnya. Mendengar dengan baik akan perkataan sahabatnya ketika dia bercakap.. Bijak menyesuaikan tutur kata dengan emosi sahabat.. Jangan cakap mengikut sedap mulut tanpa memikir kesannya kepada sahabat..

8. Menyatakan rasa kesukaan dengan segala yng menyukakan hati sahabatnya dan juga menyatakan rasa kesusahan pada segala yang menyusahkan hati sahabatnya..

9. Menghormati hak & kehidupan peribadi sahabat.. beri peluang sahabat bersendiri.. Jikalau terlalu berdampingan, mungkin menjemukan & kita hanya menyekat perhubungan dengan insan lain..

10. Jika salah seorang marah, beri peluang dia melepaskan amarah di hati..Jangan dibalas, berdiam dan tunggu hingga hatinya reda dan sejuk.. Pasti hubungan akan kembali seperti biasa.. Manusia harus menerima hakikat setiap orang ada lautan hati yang pasang surut..

11. Sewaktu sahabat sedang marah, hendaklah dia berdiam diri ketika sahabatnya bercakap-cakap sehinggga dia selesai dari percakapannya dan janganlah suka mencelah ketika sahabatnya sedang bercakap-cakap..elok mendiamkan diri.. Jikalau dia mengomel, dengar & angguk.. Itu lebih baik daripada membuat komen.. Ia boleh memburukkan keadaan..

12. Jangan memburukkan sahabat di hadapan orang lain dan membanggakan diri dengan mengadakan cerita seperti; kekayaan, kecantikkan dan sebagainya.. Bangga diri tidak membawa kita ke mana-mana sebaliknya bersyukur dgn apa yang dikurnia oleh Allah s.w.t..

13. Menolong sahabat dengan cara bersegera sebelum sahabatnya meminta tolong.. Mengutamakan sahabat dengan harta bendanya. Jikalau dia tidak mampu berbuat demikian, maka sekurang-kurangnya hendaklah dia memberikan kepada sahabatnya apa-apa yang lebih dari hajat dirinya..

14. Berterima kasih pada sahabatnya atas sebarang kebaikannya dan Memuji sahabatnya dengan apa yang diketahui daripada kebaikannya..

15. Jangan suka memberatkan sahabatnya dengan bebanan dan tanggungjawab, bahkan hendaklah dia meringankannya supaya sahabatnya bersenang hati..

16. Meluaskan tempat duduknya untuk sahabatnya ketika di majlis dan hendaklah dia berpindah dari tempat duduknya itu ke tempat yang lain jika dia tak dapat berbuat demikian..dan Hendaklah dia bangun menghantarkan sahabatnya itu (sehingga samapai ke pintu rumahnya) ketika sahabatnya itu keluar dari rumahnya..

17. Mengekalkan kecintaan terhadap keluarga sahabatnya selepas daripada kematiannya.. Menyamakan hakikat kecintaan yang wujud di dalam hati dengan apa yng nampak di luar,maka dengan itu barulah kecintaan itu dianggap benar..

18. Memaafkan segala kesilapan dan kesalahan sahabatnya,maka janganlah dia mencelanya.. Mendoakan sahabatnya ketika dia duduk bersendirian,ketika sahabatnya itu masih hidup atau pun setelah dia meninggal dunia..

  Ringkasnya, hendaklah seorang sahabat itu bermuamalah atau bergaul dengan sahabatnya dengan cara yang dia sukai jika orang lain bermuamalah dengannya.. Maka, jika sesiapa yang tidak mencintai sahabatnya akan sesuatu yang ia cintai bagi dirinya sendiri, maka persahabatan itu masih tidak ikhlas dan mempunyai anasir-anasir munafik dan persahabatan itu akan membawa kepada kebinasaan di dunia dan di akhirat.. Inilah adab-adab yang mesti anda jaga pada hak saudara andayng anda gelarkan sebagai sahabat..

Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air.” Bila seorang bertanya, “Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?” Rasulullah s.a.w. bersabda, “Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran.”..

Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti..(maksud Hadis)..

Wallahu'alam..

Ruby Bee


0 Komentar untuk "ADAB BERSAHABAT"

RESEPI DARI CIK BEE

 
Copyright © 2014 AlJannatulFirdaus - All Rights Reserved
Template By Catatan Info