Bahan-bahan:
Kulit popia saiz besar secukupnya
Minyak untuk menggoreng
INTI:
- 1 cawan daging kisar
- 500g ubi kentang-potong dadu
- 1 labu bawang besar-potong dadu
- 2 ulas bawang putih-cincang
- 1 sudu besar rempah kari
- garam secukupnya
- gula secukupnya
- 1 tangkai daun kari (optional)
- sedikit minyak untuk menumis
Inti:
- Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari sehingga wangi
- Masukkan rempah kari biar sehingga garing
- Masukkan daging. Kacau sehingga daging tak berketul.
- Kemudian masukkan kentang, garam, gula dan sedikit air
- Masak sehingga kering dan kentang empuk. Padamkan api.
- Kentang kalau nak cepat empuk bolehlah direbus dulu - 2/3 masak.
Samosa:
- Ambik kulit popia. Potong 3. ( 1 keping kulit popia akan jadi 3 keping)
- Ambik satu keping kecil kulit popia. Masukkan inti.
- Lipat-lipatkan biar jadi bentuk segitiga.
- Pada hujungnya boleh lekatkan dengan air atau telur putih. Buat sampai habis
- Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana panas
Selamat mencuba..
0 Komentar untuk "Resepi Kuih Samosa"